Vogelvoederbol

Vogelvoederbol

Ja, met deze vogelvoederbol lok je vogels naar je tuin

Op deze vogelvoederbol komen vogels af zoals kinderen op snoep. Maar wel verantwoord snoep uiteraard. Puur natuur! Heerlijk vinden ze het! En er is voor alle zaadzangers iets van hun gading, zolang ze het maar leuk vinden om aan een bungelende bol te komen dineren (en ontbijten en lunchen plus hapjes tussendoor). En jij raakt niet op ze uitgekeken. Het is fantastisch om al die vogels bezig te zien. Al die verschillende karakters, ook bij dezelfde soort. Vogels zijn net als mensen… Hang zo’n bol op, dan zul je het zelf zien. En als jij het leuk vindt, vinden anderen dat ook. Dus als je voor de feestdagen ook nog een leuk cadeautje voor iemand anders zoekt…

Het zijn echt niet alleen kleine zangvogels die op je vogelvoederbol afkomen, ook lijsters en merels, kauwtjes, gaaien en eksters zijn graag van de partij. Maar natuurlijk zijn het de mezen die er de meest acrobatische toeren op uithalen: koolmezen, staartmezen, zwartkopmezen, pimpelmezen, noem maar op. Met een beetje geluk komt er zelfs een boomkruiper of boomklever op af. Ook dat zijn vogels die hier de winter doorbrengen en die jij door de winter kunt helpen door ze goed en gezond voer te geven.

Zo’n vogelvoederbol is prima voor ze
Er zit van alles in: vetbollen en heel gevarieerde zaden en zaadmengsels. Lang niet alle zaadetende vogels eten hetzelfde: ze hebben zo hun voorkeuren. Je zult al gauw merken dat de ene zaadsoort veel sneller verdwijnt dan de andere. Dat komt dan door de soort vogels die je op je bol krijgt. Het is ook maar net waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Vogels weten van nature wat goed voor ze is. En dat goede zit allemaal in de vogelvoederbol. Bijvoorbeeld zoutloze vetbollen (zout is slecht voor vogels, dus dat zit er niet in) die een hoge voedingswaarde hebben. Dat zelfde geldt voor zonnebloempitten en (ongebrande!) pinda’s die heel olierijk zijn en bovendien veel vitaminen bevatten. Lijnzaden bevatten veel Omega-3-vetzuren. Daarvan is vastgesteld dat het vooral meehelpt om het verenkleed van vogels in optimale conditie te houden. Dat is vooral ’s winters hard nodig, omdat de veren de isolatielaag voor vogels zijn (veren werken wat dat betreft nog beter dan thermokleding voor ons). In de bol zit in de zaadmengsels ook nigerzaad dat veel calcium en voldoende fosfor bevat, eiwitrijk hennepzaad, ook raapzaad en koolzaad (zeer eiwit- en vetrijk) en blauwmaanzaad. Er kan ook kanariezaad (witzaad) bij de zaadmengsels zijn gevoegd, samen met soorten zoals saffloorpitjes die je heel gemakkelijk voor zonnebloempitten kunt houden, maar het zijn distelzaden.  Allemaal heel gezond!

De beste plek
Hang de bol liefst zo op dat hij van alle kanten bevlogen kan worden. De vogels moeten zich er veilig voelen en gevaar al op voldoende afstand zien aankomen. Zorg dat katten er niet bij kunnen. Hang je vogelvoederbol daarom ook hoog genoeg op. Vergeet ook jezelf niet: je moet al dat gezellige vogelgedoe liefst vanuit huis kunnen zien. Bovendien is zo’n vogelvoederbol best een decoratief ding in de tuin of op een balkon. Hang de bol daarom ook niet te ver van een raam. Vogels vinden het prettig als er niet te ver van de bol een schuilplek is waar ze bij gevaar in kunnen duiken, bijvoorbeeld een grote groenblijvende struik. Zorg wel dat je de bol voldoende stevig vastbindt. Hij mag natuurlijk niet naar beneden vallen. De vogels vinden het absoluut niet erg als hij door hun gedoe en in de wind wat draait.

TIP
Als het kan is het ook fijn als er een vlakke bodem onder de bol aanwezig is. De vogels knoeien nogal bij het eten. Er vallen dus ook stukjes zaad op de grond, waar dan weer minder handige klauteraars op afkomen (merels bijvoorbeeld eten liever van de grond).

Ook heel belangrijk
Behalve vetten en eiwitten zijn ook vitaminen (vooral vitamine C) heel belangrijk voor vogels. Dat halen ze graag uit stukjes appel en peer (dat mogen ook schillen en klokhuizen zijn) of andere, vlezige vruchtsoorten. Leg die ook regelmatig ergens voor ze neer. Als jij een appel eet, geef er dan ook een (in stukjes gesneden) aan de vogels. Vogels lijken wat vitamine C betreft op mensen: ze kunnen het ook niet zelf aanmaken. Het moet dus uit het voedsel komen. Daarnaast heeft GroenRijk nog veel meer om de vogels in je tuin een plezier mee te doen. Speciale zoutloze vogelpindakaas bijvoorbeeld. Naast zaadeters en alleseters zijn er onder de vogels ook uitgesproken insecteneters. Voor die vogelsoorten kun je bij GroenRijk speciaal voer kopen, waar onder andere ook roodborstjes zich graag aan tegoed doen.

In kort bestek
Zo’n decoratieve vogelvoederbol van GroenRijk is samengesteld uit netjes vol verschillende, voor vogels heel gezonde zaadsoorten en vetten. Vitaminen, eiwitten, mineralen, het zit er allemaal in. Je kunt de bol overal in je tuin of op je balkon ophangen, maar zorg dat je er vanuit je raam zicht op hebt. Al dat vogelbezoek is een feest om te zien. Help de vogels de winter door!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...